На закрито заседание, проведено на 14.11.2023 г., Комисията за енергийно и

...
На закрито заседание, проведено на 14.11.2023 г., Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

КЕВР санкционира две енергийни дружества с над 2 млн. лв.

На закрито съвещание, извършено на 14.11.2023 година, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) прие решение, с което откри, че две енергийни сдружения, участници на пазара, са направили нарушаване по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT).

Енергийните сдружения са:

1. „ МОСТ ЕНЕРДЖИ “ АД
2. „ КУМЕР “ ООД

Установените от КЕВР нарушавания на Регламент REMIT са осъществени от сдруженията през януари и юни 2020 година посредством търговски покупко-продажби, представляващи пазарна операция, предаде Businessnovinite.bg.

Наложените от регулатора имуществени наказания, за всяка от компаните, са както следва:

Решението на Комисията може да се апелира пред Административен съд – град София в 14-дневен период от съобщаването му.

Това е третото решение на енергийния регулатор за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за открита операция на пазара на едро. С решение от 25.11.2022 година Комисията глоби Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) и още пет сдружения, като им наложи имуществени наказания с общ размер от 1 258 419 лева. С друго решение, признато на 23.03.2023 година, КЕВР наложи имуществена глоба на „ Енерджи Съплай “ ЕООД в размер на 165 238 лева. за осъществена неразрешена операция на пазара посредством разслояване на нареждания и издаване лъжливи поръчки.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР